TOP 5 imprezowych drinków, które musisz zaserwować swoim gościom

22 lutego 2017       Katarzyna Gileta-Klępka

Nie tylko sylwestrowa zabawa musi być szampańska! Wielu z nas organizuje imprezy w domu – dla rodziny, znajomych, przyjaciół. Jak zaskoczyć swoich gości? Przygotuj dla nich wyjątkowe drinki. Spokojnie, nie musisz zapisywać się na kurs barmański, wystarczy, że poznasz kilka prostych trików, a w kilka chwil wyczarujesz kolorowe i smaczne koktajle dla rodziny i przyjaciół.

Drinki można tworzyć na bazie wódki, ginu, whisky, tequili, rumu, najróżniejszych likierów, win musujących, a nawet piwa i cydru. Do tego idealnie pasują gazowane napoje, świeżo wyciśnięte soki, syropy i, egzotyczne owoce. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy 5 inspiracji na wyjątkowe imprezowe drinki.

Malinowy zawrót głowy
Składniki:
100 ml Martini
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki syropu malinowego.

Do dekoracji:
limonka
kolorowy cukier
kostki lodu
plasterki cytryny lub pomarańczy

Zanim przystąpisz do przygotowywania drinków, zatroszcz się o odpowiednią dekorację. Przy pomocy wyciskarki do limonki, np. marki Tefal, wyciśnij z owocu sok i przelej go do płytkiej miseczki. Przygotuj sobie także miseczkę z kolorowym cukrem. Brzegi szklanek do koktajli typu hurricane zanurz najpierw w soku, a następnie w cukrze. To tzw. krusta.

Do wysokiej szklanki wlej syrop malinowy, martini i sok pomarańczowy. Dodaj kostki lodu i plasterki owoców.


Zielona Dziewczyna
Składniki:
20 ml likieru Blue Curacao
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
łyżka cukru trzcinowego i dwie łyżki gorącej wody

Do dekoracji:
pomarańcza

Rozpuść cukier w gorącej wodzie, by w ten sposób uzyskać syrop cukrowy. Do shakera wlej likier Blue Curacao (jeśli nie masz shakera, możesz użyć dużego słoika), sok wyciśnięty z cytryny, pomarańczy i syrop cukrowy. Wstrząśnij, by składniki się połączyły.

Pomarańczę umyj wyszoruj i za pomocą skrobaczki do cytrusów, np. marki Tefal, wytnij ze skórki długie spiralki. Do kieliszków wsyp pokruszony lód, włóż pomarańczowe spiralki i zalej drinkiem.

Sunrise
Składniki:
2 cytryny
2 granaty
200 ml ginu
0,5 litra wody
2 łyżki cukru

Do dekoracji:
cytryna

Owoce granatu lekko ugnieć lub „pomasuj” na blacie. Przy pomocy noża zrób na czubku mały otworek i wyciśnij sok. Dodaj ten wyciśnięty z cytryn, wodę i cukier. Uzupełnij wódką. Rozlej do wysokich szklanek.

Cytrynę umyj wyszoruj i przy pomocy skrobaczki do cytrusów natnij skórkę wzdłuż tak, by na przekroju uzyskać efekt zębatego koła. Plasterkami udekoruj brzegi szklanek.

Mango daiquiri
Składniki:
1 dojrzały owoc mango
60 ml białego rumu
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
kruszony lód

Do dekoracji:
listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lód

Mango schłóodź w lodówce (ok. 2 godz.), potem obierz, usuń pestkę i pokrój w plastry. Pokrojone mango, sok z cytryny, rum, cukier oraz pokruszony lód umieść w blenderze kielichowym i miksuj przez pół minuty na wysokich obrotach. Do szklanek koktajlowych wsyp kruszony lód, zalej go koktajlem. Brzegi szklanek udekoruj kawałkami mango, listkami cytryny i kwiatami.

Owocowa rozkosz
Składniki:
200 ml żurawinowej wódki
200 ml soku grejpfrutowego
0,5 l szampana
4 mandarynki
6 łyżeczek cukru trzcinowego lub brązowego
1/2 l wytrawnego szampana
Wódkę wymieszaj z sokiem grejpfrutowym, przelej do pojemnika na kostki lodu i wstaw do zamrażalnika.

Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Porcję owoców umieść w niskich szklaneczkach, posyp cukrem i ugnieć, by puściły sok. Dodaj kostki lodu z wódki, uzupełnij szampanem.