Obiad w 30 minut dla zapracowanego singla

22 lutego 2017       Agnieszka Gotówka

Dzisiaj każdy ceni sobie czas. I choć dla wielu gotowanie to sama przyjemność, są i tacy, którzy chwile spędzone w kuchni chcą ograniczyć do minimum. Dotyczy to zwłaszcza tych osób, które gotują tylko dla siebie.

Pracownicy korporacji i dużych firm często zabierają obiad ze sobą, by w socjalnej kuchni tylko go podgrzać. Najczęściej przygotowują danie dzień wcześniej, zaraz po powrocie z pracy. Nie chcąc jednak poświęcać na to zbyt dużo wolnego czasu, wybierają takie potrawy, których ugotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny.

Dlaczego warto zainwestować w szybkowar?

Idealny dla osób ceniących czas i prostotę jest szybkowar. Oprócz klasycznego gotowania, można go też wykorzystać do gotowania na parze (jeśli jest wyposażony w koszyk do gotowania na parze), co sprawia, że przygotowywane w nim warzywa zachowują swoją wartość odżywczą (nawet do 60% więcej witaminy C). To bardzo ważne, bo dzisiaj wielu młodych i zapracowanych ludzi cierpi na niedobory witamin i składników mineralnych. Potrawy przygotowane w szybkowarze są też bardziej aromatyczne, bo dzięki gotowaniu pod ciśnieniem w zamkniętym szczelnie szybkowarze aromat nie ulatnia się wraz z parą.

Źródło: Tefal

Co ważne, gotowanie w ten sposób jest nawet trzy razy krótsze niż w tradycyjnych garnkach.

Szybkowar to inwestycja na lata, warto więc zadbać o to, by był on poręczny, bardzo dobrej jakości i uniwersalny. Marka Tefal proponuje szybkowar Clipso+ Precision P4410763 z inteligentnym timerem pozwalającym kontrolować czas gotowanej potrawy. To bardzo dobre rozwiązanie, które pozawala nam nie stać ‘’nad garnkiem’’ – timer kontroluje czas gotowania za nas.

A jakie dania można przygotować w szybkowarze? Praktycznie wszystkie, ale jeśli chcemy jeść zdrowo, to powinniśmy postawić przede wszystkim na warzywa, które stanowią idealną przekąskę i uzupełnienie niemal każdego dania obiadowego (możemy przygotować je również na parze, bo szybkowar Clipso wyposażony jest w specjalny koszyk) . Ugotować w tym urządzeniu można również kaszę, np. gryczaną. Mięsożercom polecamy przygotowanie wołowiny, która nie wymaga tak długiego gotowania jak w tradycyjnym garnku czy pieczenia w piekarniku. W nawet 3 razy krótszym czasie stanie się one miękka i będzie rozpływać się w ustach.

Mięsa na szybki obiad

Najszybciej przygotowuje się potrawy z mięsa drobiowego. I to ono najczęściej pojawia się w menu osób chcących bez zbędnego wysiłku przygotować zdrowy posiłek. Nie nastręcza bowiem żadnych trudności w czasie gotowania, a ponadto pasuje do wielu dań. Można również podsmażyć wieprzowe mięso mielone z cebulką na klasycznej patelni, a następnie dodać do niego pomidory z puszki, uzupełniając smak potrawy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi przyprawami.

Tak przygotowany sos spaghetti jest nie tylko smaczny, ale i zapewnia na długo uczucie sytości. Najlepiej smażyć na maśle klarowanym lub oleju słonecznikowym (tłuszcze te nie palą się w wysokich temperaturach). Warto pamiętać, że mięsa nie powinno się nakłuwać widelcem w trakcie smażenia (do jego odwracania przydadzą się kuchenne szczypce).

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie mięsa na specjalnej patelni grillowej, np. pierś z kurczaka oprószona ulubionymi ziołami idealnie smakuje z przygotowanym w szybkowarze ryżem lub makaronem.

Źródło: Tefal

Patelnia grillowa jest ponadto idealna do przygotowania steku. By mięso było smaczne, musi być odpowiednio przygotowane. Wcześniej należy je wyjąć z lodówki, tak aby miało temperaturę pokojową. Po ugrillowaniu powinno „odpocząć’” pod przykryciem np. z foli aluminiowej, tak aby po przekrojeniu nie wyciekły z niego soki. Warto również zainwestować w dobrą patelnię grillową, z grubym dnem z materiału, który wytrzyma wysokie temperatury, oraz o dość głębokich rowkach, tak aby tłuszcz i soki nie wsiąkały z powrotem w mięso. Bardzo dobrą patelnię grillową ma w swojej ofercie marka Tefal. Patelnia Talent PRO nie jest tania, ale wyjątkowo solidna, z odlewu aluminiowego i na pewno wystarczy nam na długie lata grillowania.

Na patelni grillowej można również bardzo szybko usmażyć ser halloumi - idealny jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatki.

Niewiele czasu potrzeba również na przygotowanie zdrowej ryby, np. miruny. Jeśli jest rozmrożona, wystarczy oprószyć ją ziołami, zawinąć w folię aluminiową i na 20–30 minut włożyć do rozgrzanego pieca (170–180°) lub ugrillować na patelni grillowej.

Akcesoria kuchenne, które warto mieć pod ręką

By zaoszczędzić czas spędzony na gotowaniu, dobrze jest wyposażyć swoją kuchnię w odpowiednie przybory, które ułatwią siekanie i rozdrabnianie. To ważne, bo najczęściej te właśnie czynności wymagają od nas wygospodarowania kilkunastu minut, by przygotować choćby sałatkę.

Źródło: Tefal

Zapracowany singiel powinien zainteresować się uniwersalnym rozdrabniaczem, np. marki Tefal (5 sec Chopper). Posiada on podwójne, niezależne ostrza, które szybko i łatwo siekają nie tylko warzywa, ale też ser, zioła, owoce, a także bardziej ”problematyczne” produkty, jak czosnek czy cebula, które doprowadzają nas do łez lub sprawiają, że dłonie nieprzyjemnie pachną przez długie godziny. Przygotowanie w ten sposób sałatki lub surówki będzie dziecinne proste, wystarczy kilka pociągnięć i gotowe.

Dobrze jest również mieć pod ręką wyciskarkę do czosnku oraz obieraczkę do warzyw. Te dwa akcesoria doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Polecamy zwłaszcza te z linii Tefal Comfort Touch lub Fresh Kitchen, które zachwycają swoim designem i kolorami.
Niektórzy odchodzą od przygotowywania posiłków w domu, bo wydaje się im, że jest to zadanie czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Gotowanie wcale nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a przy tym pozwala zaoszczędzić pieniądze.
Posiłek dla jednej osoby w 30 minut? To możliwe! I to bez większego trudu, o ile w kuchni znajdą się odpowiednie urządzenia i akcesoria ułatwiające codzienne gotowanie.